(00 33) 2 98 39 62 25
Contact Fax (op afspraak) :   
(00 33) 9 50 04 32 70
Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

De Bretonse  brood en banketbakker (Boulangerie-Pâtisserie)

Eenmaal aangekomen in Bretagne, is er haast geen twijfel over mogelijk dat u als een van de eerste winkels op zoek gaat naar een broodbakker 'la boulangerie' ...

Ze zijn vrijwel overal het vinden hier, hoewel er vroeger nog meer waren. Elk dorp/gehucht in de gemeente ('commune') zou een eigen bakkerij hebben gehad, dus zo’n 50 jaar geleden waren er in de gemeente Moëlan sur Mer tenminste 17 broodbakkers ; tegenwoordig tel ik er nog ‘maar’ vijf, waarvan er drie in de stad zijn gevestigd ... en die ook banketbakker (‘Pâtisserie’) zijn, met heerlijke taarten en gebak.

Jaren geleden hadden veel winkels naast hun hoofdactiviteit ook nog een café, iets wat vandaag de dag nog steeds het geval kan zijn, dus het is in Bretagne niet ongebruikelijk om een café tegen te komen bij een kapper, een bakker, een kruidenier of een kiosk. Deze traditionele wijze van het dorpsleven komt nog steeds voor op diverse plaatsen, maar verdwijnt wel geleidelijk.

Ik noem een aantal smakelijk lekkernijen die u kunt vinden in de brood- en banketwinkel in het dorp Moëlan sur Mer, waar we veel vakantiehuisjes aanbieden, deze bevinden zich op het kerkplein … het zijn  'Les Gourmands Disent ' en 'La Boutique Gourmande'



Muffin



Pâtisseries



Traditionele Franse gebakjes en natuurlijk Bretonse specialiteiten zijn “gâteau breton” en “Kouign Amann”. Deze laatste is een typische boterkoek uit Bretagne, deze specialiteit komt uit Douarnenez, in Finistère. Het is gemaakt door een royale hoeveelheid boter en suiker toe te voegen aan een brooddeeg en het vervolgens te vouwen als bladerdeeg.



Kouign Amann



Kouign Amann



Kouign Amann  Kouign Amann


De “gâteau-breton” is, zoals u misschien al vermoedt, ook samengesteld uit gezouten boter. Gevolg hiervan is dat deze taart een lange tijd vers blijft. Zelfs na meer dan een maand is deze taart nog vers. De herkomst van deze taart is helemaal duidelijk, maar het is al in kookboeken vanaf de tweede helft van de 19e eeuw te vinden. Het wordt gegeten met een goede koffie, of een kom droge cider (Cidre brut). In principe worden de delen gesneden in de vorm van een driehoek of in de vorm van een diamant, wat hier de meest traditionele snit is.



Le Gâteau Breton


Een taart die zeer kenmerkend is voor deze regio is de regionale taart, veelal uit bladerdeeg en gevuld met pruimen of appels.



Far Breton


Far Breton



Of de mooie individuele gebakjes, bekend als de eclairs (langwerpige soesjes gevuld met room,) citroen- of perentaartjes, en natuurlijk de beroemde "Paris-Brest".



Le Paris-Brest



Gâteau La boutique gourmande



Er zijn ook goede broodjes, hieronder een oud en traditioneel recept.




Brioches


Onze bakkerijen bieden veelal ook lokale specialiteiten aan zoals, flinterdunne pannenkoeken (crêpes) , honing ...



Miel


Caramel beurre salé



Muffin



Elke Franse regio heeft zijn eigen wijze om brood te maken, niet alleen omdat er verschillende recepten zijn, maar ook vanwege verschillende klimatologische en atmosferische omstandigheden. Hier in Bretagne is dat hetzelfde, het brood hier heeft niet dezelfde smaak als elders, of het nu gaat om het traditionele stokbrood (‘la baguette’), de grote broden (‘gros pain’) of de baguettes (‘baguettes dîtes « tradition »’). En dan zijn er nog de vele speciale broodjes, zowel nationale als ook lokale specialiteiten, zoals de donkere broodjes met allerlei soorten zemelen of rogge ... die perfect samengaan met het proeven van zeevruchten.



Pain fleuron



In Frankrijk is brood belangrijk! Wat mijzelf betreft, de kleinzoon van de bakker Kersell, in Kerfany les Pins, het belangrijkste strand in het Moëlan-gebied, kan alleen maar zeggen hoe de heerlijke smaken en geuren uit mijn kindertijd terugstromen als ik mijn plaatselijke bakkers (‘boulangers’) in Moëlan sur Mer weer binnen loop, op het kerkplein, waar deze verrukkelijke beelden werden genomen ...

Boulangerie Pâtisserie 'La Boutique Gourmande', Alain & Florence Colas, tel: 0033 2 98 39 68 96

Boulangerie Pâtisserie les gourmandises, 'Les gourmands disent ...', tel: 0033 2 98 39 60 50

Tot ziens als ik u misschien tegen kom bij de bakker,

Philippe.