00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.
Bretagne is een maritieme regio waarvan het klimaat sterk wordt beïnvloed door de nabijheid van de Noord-Atlantische Oceaan en het Kanaal. Het effect van deze twee invloeden is aan de zuidkust anders dan aan de noordkust, en dus is het klimaat in de regio niet hetzelfde. De temperatuur in het zuiden is een paar graden hoger dan in het noorden. Bretagne heeft ook een groot aantal microklimaten, en het is niet ongewoon om spreekwoordelijke meerdere seizoenen op dezelfde dag te ervaren; regen, zon, wind enz. Zoals wij, hier in Bretagne, dan ook zeggen het weer is mooi, vaak meerdere keren per dag!
Met een gematigd zeeklimaat is dit het warmste deel van Frankrijk in de winter. Sneeuw en vorst zijn een zeldzaamheid hier. En aangezien de temperaturen in de zomer vaak niet boven de 25 ° C uitkomen, is het verschil in temperatuur over het jaar matig.
Dit betekent echter niet dat we geen verschillende seizoenen ervaren. We hebben vaak prachtig weer tegen het einde van de zomervakantie, waarbij de maand september veelal een erg mooie periode is - en afgezien daarvan zijn er dan minder mensen, met stranden die bijna verlaten zijn! Het einde van het seizoen wordt vaak gekenmerkt door de eerste storm, meestal rond aan het begin van de herfst, maar soms in ook oktober of zelfs november.

23/12/2021 - Meer informatie...
Finistère is de 'meest Bretonse' van alle departementen. De naam is afgeleid van "Finis Terrae", wat de uiteinden van de aarde betekent, zoals het ook in het Bretons wordt genoemd: "Penn ar Bed". Het is echter duidelijk verschillend van noord naar zuid en, afgezien van Corsica, het is het Franse departement met de langste kustlijn. Met het Kanaal in het noorden en de Atlantische Oceaan in het westen, beschikt het departement over een aantal prestigieuze en bekende natuurgebieden, zoals La Pointe du Raz, het schiereiland Crozon en Audierne Bay, om er maar een paar te noemen. En natuurlijk zijn er alle eilanden voor de kust, waaronder Batz, de Molène-archipel, Ouessant, Sein en de Glénan-archipel.

De Franse naam Morbihan is afgeleid van de Breton voor 'de kleine zee'; dus is dit departement in het zuiden van Bretagne vernoemd naar de beroemde kloof die het omcirkelt. Het is een mysterieus land, een paradijs voor trekvogels dat hier stopt, met zijn beken die door de heide langs de kust lopen voordat het zich in de brede oceaan stort.

12/11/2021 - Meer informatie...
De noordkust van Bretagne, grenzend aan het Kanaal.

Het departement Côtes d'Armor omvat deze kustgebieden: de Smaragdkust, de kust van Penthièvre, de baai van Saint Brieuc, de Côte de Goëlo, de Côte de Granit Rose; tevens enkele grote bossen bekend als 'argoat' in Breton, waar de rivieren van Bretagne ontspringen: Tregor, Guerlédan, centraal Bretagne en het gebied rond Dinan. Er is een hechte relatie tussen de zee en het platteland, met veel mooie wandelingen, sportieve mogelijkheden en culturele uitstapjes om van te genieten En ieder landschap binnen dit departement heeft en een eigen identiteit.

In Ille et Vilaine is er natuurlijk Rennes, de hoofdstad van Bretagne en de grens van de regio met de rest van Frankrijk. Maar er is ook St. Malo, een pittoreske stad met een geschiedenis van de Corsairs, gelegen in de wateren van het Kanaal. Cancale met zijn beroemde oesters. Aan de andere kant van het departe bevindt zich het land van de legende, het bos van Brocéliande, de thuisbasis van de tovenaar van Merlin in het verhaal van koning Arthur.

02/10/2021 - Meer informatie...
Bretagne is de meest westelijke regio van Frankrijk. Bretagne is een schiereiland en heeft een overwegend landelijk karakter. Er zijn hier dan ook niet veel grote steden. De regio grenst in het noorden aan Het Kanaal en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan. Aan de kust liggen zowel levendige badplaatsen als oude vissershavens. In het binnenland vindt u mooie steden met een middeleeuws karakter. Bretagne heeft toeristen veel te bieden: spectaculair natuurschoon. Voor de kust van Bretagne liggen meer dan 300 eilanden; indrukwekkende overblijfselen uit de prehistorie; sfeervolle middeleeuwse plaatsen, kerken en kastelen; van mei tot oktober worden er overal folkloristische evenementen georganiseerd. Kustlijn van Bretagne.

De magnifieke kustlijn heeft een lengte van 1200 km: grillige rotsen en brede zandstranden, afgewisseld met gezellige badplaatsen en sfeervolle havensteden. Ook historisch en cultureel gezien heeft Bretagne veel te bieden. Zo bevinden zich rondom Carnac talloze mysterieuze menhirs en dolmens van duizenden jaren oud. Daarnaast hebben veel stadjes hun middeleeuwse karakter weten te behouden. Het verleden leeft ook voort in oude legenden, zoals de beroemde verhalen over koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel.

08/09/2021 - Meer informatie...
Stel je bent kapitein van een gigantisch vrachtschip, geladen met ruwe olie of met een andere gevaarlijke vloeistof aan boord, en zo lang en onpraktisch dat de kracht van de golven die nacht het in tweeën zou kunnen breken ... motorstoring, en daar lig je dan, stuurloos in het midden van de Iroise Zee, voor de noordwestkust van Bretagne, een van de gevaarlijkste plaatsen op aarde wat betreft navigatie ... Je gaat zinken en een grote ecologische ramp veroorzaken, in tweeën gebroken door de golfen van meer dan 15 meter hoog die nacht. Je belt voor hulp: SOS !!!
Dan, na een angstig wachten, dat een paar uur of slechts 20 minuten kan duren, komt uit het niets een schip opdoemen. Als een spookachtige verschijning en schiet je te hulp, het is de krachtige zeesleepboot, de Abeille-Bourbon ...

13/08/2021 - Meer informatie...
Tijdens een vakantie in Bretagne, kunt u een crêperie niet missen. In vrijwel iedere plaats kunt u er een vinden. Crêpes of 'galettes' zoals ze hier ook worden genoemd, zijn bijna net zo beroemd als pizza's of hamburgers en omdat Bretons geweldige reizigers zijn, zijn crêperies nu vrijwel overal ter wereld te vinden. Er zijn twee basistypen crêpe in termen van het gebruikte meel, ofwel tarwebloem voor zoete crêpes of boekweitmeel voor hartige crêpes ('Galettes'). Beide worden meestal vergezeld door een fles cider, ofwel 'doux' (de zoetste en lichtste in termen van alcoholgehalte), 'sec' of 'brut' (de droogste en meest alcoholische) of 'demi-sec' (tussendoor) . De cider wordt meestal geserveerd in een kom of een brede beker, er wordt dan ook gevraagd om een "une bolée de cidre". Of puristen kunnen "un lait ribot", een kopje karnemelk bestellen. Hier is een zelfgemaakte recept, origineel in die zin dat het mengen van de twee verschillende soorten meel om een crêpe te maken die even goed is voor zoete of hartige vullingen.

25/07/2021 - Meer informatie...
Kent u Asterix nog, en zijn vriend Obelix die altijd afgebeeld is met een enorme steen op zijn rug? Deze stenen worden menhirs genoemd, afkomstig van het Bretonse “men” (steen) en “hir” (lang of rechtop). Deze pittige Galliërs kwamen van het noordwestelijke schiereiland, het tegenwoordige Bretagne, waar zij zich verzetten tegen de Romeinse invasie, een op historische feiten gebaseerd verhaal, hoewel aan de avonturen van Asterix een flinke dosis fantasie is toegevoegd!

21/06/2021 - Meer informatie...
Eenmaal aangekomen in Bretagne, is er haast geen twijfel mogelijk dat u als een van de eerste winkels op zoek gaat naar een broodbakker 'la boulangerie' ... Ze zijn vrijwel overal het vinden hier, hoewel er vroeger nog meer waren. Elk dorp/gehucht in de gemeente ('commune') zou een eigen bakkerij hebben gehad, dus zo’n 50 jaar geleden waren er in de gemeente Moëlan sur Mer tenminste 17 broodbakkers ; tegenwoordig tel ik er nog ‘maar’ vijf, waarvan er drie in de stad zijn gevestigd ... en die ook banketbakker (‘Pâtisserie’) zijn, met heerlijke taarten en gebak. Jaren geleden hadden veel winkels naast hun hoofdactiviteit ook nog een café, iets wat vandaag de dag nog steeds het geval kan zijn, dus het is in Bretagne niet ongebruikelijk om een café tegen te komen bij een kapper, een bakker, een kruidenier of een kiosk. Deze traditionele wijze van het dorpsleven komt nog steeds voor op diverse plaatsen, maar verdwijnt wel geleidelijk. Ik noem een aantal smakelijk lekkernijen die u kunt vinden in de brood- en banketwinkel in het dorp Moëlan sur Mer, waar we veel vakantiehuisjes aanbieden, deze bevinden zich op het kerkplein … het zijn 'Les Gourmands Disent ' en 'La Boutique Gourmande'

09/04/2021 - Meer informatie...


Pagina's : 1