00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

Tijdens een vakantie in Bretagne, kunt u een crêperie niet missen - u kunt er in de meeste plaatsen een vinden. Crêpes, of 'galettes' zoals ze hier ook worden genoemd, zijn bijna net zo beroemd als pizza's of hamburgers en omdat Bretons geweldige reizigers zijn, zijn crêperies nu overal ter wereld te vinden!

Er zijn twee basistypen crêpe in termen van het gebruikte meel, ofwel tarwebloem voor zoete crêpes of boekweitmeel voor hartige crêpes ('galettes'). Beide worden meestal vergezeld door een fles cider, ofwel 'doux' (de zoetste en lichtste in termen van alcoholgehalte), 'sec' of 'brut' (de droogste en meest alcoholische) of 'demi-sec' (tussendoor) . De cider wordt meestal geserveerd in een kom of een brede beker, dus je kunt mensen horen vragen om "une bolée de cidre". Of puristen kunnen "un lait ribot", een kopje karnemelk bestellen.

Hieronder vind je enkele verleidelijke foto's van enkele van de meest bekende crêpes en hartige galetten van mijn favoriete crêperie in Moëlan sur Mer.Crêperie du Garzon à Moëlan sur merHet zorgt voor een goede maaltijd omdat, net als bij pizza's, de recepten en de verscheidenheid aan mogelijke vullingen talrijk zijn, van klassieke opties tot specialiteiten van de chef, en soms echt gastronomische creaties.
Crêperie du Garzon à Moëlan sur mer
Crêperie du Garzon à Moëlan sur mer


Crêpes zijn ook een populaire tussendoortje voor kinderen, vooral met suiker of chocopasta. Het bereiden thuis met hun moeder heeft wel een hele bijzondere aantrekkingskracht op de kinderen. Er zijn zoveel soorten crêpe als er moeders zijn, elk met haar eigen recept en uitrusting die haar crêpes uniek maken en het meest geliefd zijn bij haar kinderen!

Hier is een zelfgemaakte recept, origineel in die zin dat het mengen van de twee verschillende soorten meel om een crêpe te maken die even goed is voor zoete of hartige vullingen.

 

Armelle’s recept voor crêpes.

Ingredienten voor 4 personen

 

benodigdheden:

Een mengkom

Een houten lepel

Een maat 'beker' (of klein drinkglas)

Keukenpapier

Een kleine kom

Een kleine pan

Een ondiepe braadpan

 

ingrediënten:

2 eieren

2 kopjes boekweitmeel

1 kopje witte tarwebloem

Een snufje zout

1½ kopjes water

1 kopje melk

Ong. 50 g licht gezouten boter

 

Voorbereiding:

Breek de eieren in een mengkom en klop zachtjes.

Voeg de twee soorten bloem samen en vervolgens het zout toe. Maak een kuiltje.

Doe de boter in de kleine pan en laat deze smelten op een zeer laag vuur.

Schenk ondertussen geleidelijk 1 kopje water in het bloemmengsel en meng dit voortdurend met de houten lepel; het mixen moet behoorlijk energiek zijn om een ​​dik beslag te krijgen zonder dat er klontjes ontstaan.

Voeg dan de rest van het water toe gevolgd door de melk, nog steeds roerend. Hoe meer het beslag wordt geagiteerd (doorgeroerd/geslagen), hoe lichter en luchtiger het zal zijn.

Vergeet niet de boter op het fornuis; giet driekwart van de gesmolten boter in het beslag.koken:

Verwarm de braadpan en smeer wat van de overgebleven gesmolten boter op de pan met keukenpapier.

Zodra de pan goed en heet wordt, mag de eerste crêpe niet blijven plakken!

Zet het vuur laag tot medium daarna.

 

Het beslag bevat geen suiker, maar het toevoegen van zoete vullingen zal een welkome zoete traktatie of dessert maken. Mijn dochter houdt van suiker en citroen in haar crêpes, terwijl mijn zoon ze het liefst gevuld met zalm en crème fraîche ... Wat mij betreft, ik denk dat een eenvoudige gezouten botercrêpe de beste is.

BON APPÉTIT! / EET SMAKELIJK!

Armelle.