00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

Les albums d'Astérix et Obélix
foto van matteo_it / Shutterstock.com


Kent u Asterix nog, en zijn vriend Obelix die altijd afgebeeld is met een enorme steen op zijn rug? Deze stenen worden menhirs genoemd, afkomstig van het Bretonse “men” (steen) en “hir” (lang of rechtop). Deze pittige Galliërs kwamen van het noordwestelijke schiereiland, het tegenwoordige Bretagne, waar zij zich verzetten tegen de Romeinse invasie, een op historische feiten gebaseerd verhaal, hoewel aan de avonturen van Asterix een flinke dosis fantasie is toegevoegd!

Als u Bretagne bezoekt, zult u een vele menhirs zien, maar ook dolmens. Dit zijn horizontaal liggende, in plaats van rechtop staande stenen. U vindt deze stenen alleen of gegroepeerd, op het oog betekeningloos langs de weg of verrassend diep in de bossen.

Voor een schitterend uitzicht moet u in Carnac zijn, langs de zuidkust, waar u meer dan 3000 menhirs kunt bewonderen, netjes gerangschikt in rijen over een gebied van 4 km2; de grootste aan de westkant en de kleinste aan de oostkant. In Locmariaquer vindt u de grootste nog overgebleven menhir ter wereld, die nu weliswaar in 4 stukken is gebroken, maar een oorspronkelijke hoogte van 20 meter had!

Deskundigen hebben diverse gissingen gedaan naar de oorsprong en het nut van menhirs en dolmens: voor religieuze plaatsen of grafkamers, territoriale markers of prehistorische kalenders. Hun exacte functie is nog altijd een mysterie... die zéker bijdraagt aan hun charme. 

Na deze Bretonse, prehistorische stenen te hebben gezien, is het leuk om op de terugweg met de kinderen Parc Astérix te bezoeken (vlakbij Parijs) om de Gallische wereld te herbeleven!

Purdey