00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

Ervaar de schoonheid van een Bretonse storm


Bretagne is een maritieme regio waarvan het klimaat sterk wordt beïnvloed door de nabijheid van de Noord-Atlantische Oceaan en het Kanaal. Het effect van deze twee invloeden is aan de zuidkust anders dan aan de noordkust, en dus is het klimaat in de regio niet hetzelfde. De temperatuur in het zuiden is een paar graden hoger  dan in het noorden. Bretagne heeft ook een groot aantal microklimaten, en het is niet ongewoon om spreekwoordelijke meerdere seizoenen op dezelfde dag te ervaren; regen, zon, wind enz. Zoals wij, hier in Bretagne, dan ook zeggen het weer is mooi,  vaak meerdere keren per dag!

Met een gematigd zeeklimaat is dit het warmste deel van Frankrijk in de winter. Sneeuw en vorst zijn een zeldzaamheid hier. En aangezien de temperaturen in de zomer vaak niet boven de 25 ° C uitkomen, is het verschil in temperatuur over het jaar matig.

Dit betekent echter niet dat we geen verschillende seizoenen ervaren. We hebben vaak prachtig weer tegen het einde van de zomervakantie, waarbij de maand september veelal een erg mooie periode is - en afgezien daarvan zijn er dan minder mensen, met stranden die bijna verlaten zijn! Het einde van het seizoen wordt vaak gekenmerkt door de eerste storm, meestal rond aan het begin van de herfst, maar soms in ook oktober of zelfs november.

Daarna, in de winter, neemt het winderige weer het over en krijgen we het staartstuk van cyclonen afkomstig van de Kreeftskeerkring. Ze zijn de Atlantische Oceaan overgestoken en sterven uit terwijl ze ons bereiken, maar ze kunnen hier nog steeds voor behoorlijk hevige stormen zorgen.

Een beetje regen en wind is geen probleem voor een Breton; als het minder dan 100 km per uur (60 mph) waait, maken we ons geen zorgen! In feite zien we het als een geweldige kans om een mooie wandeling langs de kust te maken om de golven te bekijken, en het hele dramatische natuurlijke schouwspel, de kracht van de elementen te aanschouwen. Ook het licht is vaak fantastisch, met de zon doordringend in sinistere donkere wolken, zwaar van de regen.

Maar wees voorzichtig, want het kan natuurlijk gevaarlijk zijn om langs een kustpad te gaan zonder voldoende rekening te houden met de kracht van de wind en de kracht van de golven. Golven op de rotsen kunnen soms een hoogte van 40 meter bereiken en je verrassen. Iedereen en zeker ook dezeer ervaren professionals vermijden om bij dit soort weersomstandigheden de zee op te gaan.

Zeevissers gaan niet uit, maar de nationale vereniging van reddingsboten (Société Nationale de Sauvetage en Mer) is 'op afroep', klaar om diegenen te redden die zijn vertrokken zonder de risico's te beseffen. De sleepboot van de nationale marine, de 'Abeille Bourbon', is beschikbaar om grotere schepen te helpen als ze in de problemen komen in de Iroise-zee (wateren onmiddellijk voor de westkust van Bretagne) en de toegang tot het Kanaal, een van de drukste zeeroutes in de wereld. Een constante angst voor ons hier is dat er een groot schip voor onze kusten zal vergaan, vooral een olietanker die een olieramp zou kunnen veroorzaken ...

We zijn hier gewend aan stormen. Wanneer we weten dat er een grote storm op komst is, bereiden we ons ervoor voor door huizen en tuinen te beveiligen. We wachten tot het voorbij is en vermijden verre reizen, omdat takken of zelfs hele bomen op de weg kunnen vallen. Elektriciteitslijnen en telegraafpalen zijn soms ook beschadigd, wat meestal twee of drie dagen kost om te repareren.

Maar een Bretonse storm is bovenal een prachtig en spectaculair schouwspel, en als je hier buiten het seizoen blijft, kun je het bij ons zien.

Hieronder is een prachtige video van onze partner Saint Thomas TV, van een storm gefilmd op 8 februari 2016. Het bevat een aantal prachtige beelden van Saint Guénolé en het strand van La Torche  (zowel op het schiereiland Penmarc'h) als uitzicht op de 'Baie des Trépassées' (baai van de doden) gezien vanaf de landtongen van de Pointe du Raz en Pointe du Van, typische Bretonse plaatsen ten westen van Audierne.

En nog een video, deze keer van Storm Dirk rond kerst in 2013, die de baai van Quiberon in beeld brengt, evenals Cancale en St Malo.
Saint Thomas TV / Chaine VimeoBretagne, altijd mooi, dramatisch en ontembaar. Kom en ervaar de wilde en ontzagwekkende grillen van de natuur zelf en verblijf buiten het seizoen in een van onze prachtige villa's met overdekte zwembaden, het hele jaar door verwarmd tot 28 ° C, en vaak met extra faciliteiten zoals een sauna en een stoombad. Bretagne staat klaar om u te verwelkomen en u te verrassen op elk moment van het jaar, iets dat al bekend is en waarvan wordt genoten door degenen die in de winter komen of gewoon buiten het seizoen.

Zie je snel dan!

Philippe.