00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

Bretagne: diversiteit voor toeristen

Bretagne is de meest westelijke regio van Frankrijk. Bretagne is een schiereiland en heeft een overwegend landelijk karakter. Er zijn hier dan ook niet veel grote steden.
De regio grenst in het noorden aan Het Kanaal en in het westen en zuiden aan de Atlantische Oceaan. Aan de kust liggen zowel levendige badplaatsen als oude vissershavens. In het binnenland vindt u mooie steden met een middeleeuws karakter. Bretagne heeft toeristen veel te bieden:
spectaculair natuurschoon. Voor de kust van Bretagne liggen meer dan 300 eilanden;
indrukwekkende overblijfselen uit de prehistorie; sfeervolle middeleeuwse plaatsen, kerken en kastelen; van mei tot oktober worden er overal folkloristische evenementen georganiseerd.

Departementen in Bretagne
De regio Bretagne bestaat uit 4 departementen:
Morbihan
Finistère
Côtes-d’Armor
Ille-et-Vilaine

Kustlijn van Bretagne
De magnifieke kustlijn heeft een lengte van 1200 km: grillige rotsen en brede zandstranden, afgewisseld met gezellige badplaatsen en sfeervolle havensteden. Ook historisch en cultureel gezien heeft Bretagne veel te bieden. Zo bevinden zich rondom Carnac talloze mysterieuze menhirs en dolmens van duizenden jaren oud. Daarnaast hebben veel stadjes hun middeleeuwse karakter weten te behouden. Het verleden leeft ook voort in oude legenden, zoals de beroemde verhalen over koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel.

Steden in Bretagne met een Keltische geschiedenis en cultuur
In Bretagne zijn nog talrijke sporen te vinden van de Keltische cultuur en de prehistorie. Hieronder treft u toeristische informatie aan over een aantal steden die beslist een bezoek waard zijn.
Brest, le port


Brest
Deze stad ligt op de westerse punt van het schiereiland Bretagne en is een belangrijke militaire en burgerlijke haven. De aan de noordoever van de baai liggende stad werd na de verwoesting van 1944 heropgebouwd en is tegenwoordig de modernste stad van Bretagne. De baai is in haar geheel een natuurlijke haven en vormt de rede van Brest. Tot de havenwerken die de grootste bezienswaardigheid van de stad zijn, behoren de jachthaven, de handelshaven en de marinehaven. Er worden havenrondvaarten gemaakt en er zijn regelmatig bootdiensten die richting de verschillende plaatsen aan de zuidoever van de baai varen. 
château de Vannes


Vannes
Deze bijzonder mooie stad aan Golfe du Morbihan heeft een levendig, oud centrum met vele middeleeuwse huizen. De prachtige stadswallen herinneren aan een roemrijk oorlogsverleden. Het oude stadscentrum valt op door zijn vele nauwe, verkeersvrije straatjes met traditionele kleurrijke woningen.
Maisons à pans de bois et la Cathédrale de Quimper


Quimper
De stad wordt over het algemeen beschouwd als de meest Bretonse van alle Bretonse steden. Deze stad is prachtig gelegen aan de samenvloeiing van de Odet en de Steir. In de gezellige, autovrije binnenstad kunt u een rondwandeling maken langs een indrukwekkend aantal historische monumenten, zoals de gotische kathedraal Saint-Corentin.Saint Malo


Saint-Malo

Deze vroegere zeeroversstad ligt 70 km ten noordoosten van Rennes, aan de Côte d’Émeraude (smaragdkust). Bij vloed moet u beslist een wandeling maken over de stadsmuren. De smaragdgroene kleur van de zee is dan op z’n mooist. Vanaf deze stadsmuren heeft u tevens een adembenemend uitzicht op de rotsen en de eilanden voor de kust. Een wandeling door de binnenstad voert u via een web van smalle kasseienstraten langs diverse bezienswaardigheden.Le port de Concarneau


Concarneau

De oude binnenstad van Concarneau, "La Ville Close", is gelegen op een eiland in de natuurlijke haven en is nog geheel omsloten door de oude stadsmuren. Tegenwoordig bevinden zich hier vele winkels en restaurantjes. Via een brug is het eiland verbonden met de rest van de stad. In de twee kleurrijke vissershavens kunt u tot laat in de ochtend het lossen van de vangst gadeslaan. De stad heeft enkele goed beschutte zandstranden.Bretagne: het grote verschil tussen eb en vloed
Bretagne staat bekend om het grote verschil tussen eb en vloed. U kunt op een plek staan waar een schitterende, blauwe watervlakte met bootjes te zien is en een paar uur later bij eb, komen er op dezelfde plek zandstranden, rotspartijen, schelpen en schaaldieren tevoorschijn. Tijdens een vloed stroomt er nieuw zuurstofrijk water de baaien in waardoor flora en fauna optimaal tot hun recht komen. Bij vloed varen de vissersboten uit en is men aan het zeilen, duiken of surfen. Terwijl de Bretonners bij eb de stranden afzoeken naar mosselen en andere schelpdieren. Het is een genot om de afwisseling van het kustlandschap te aanschouwen.

Astrid