00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

De departementen Bretagne, deel 2: Finistère en Morbihan

De westelijke en zuidelijke kust van Bretagne, van het Kanaal tot de Atlantische Oceaan.SaintThomasTV / Chaine Vimeo
Finistère

Finistère is de 'meest Bretonse' van alle departementen. De naam is afgeleid van "Finis Terrae", wat de uiteinden van de aarde betekent, zoals het ook in het Bretons wordt genoemd: "Penn ar Bed". Het is echter duidelijk verschillend van noord naar zuid en, afgezien van Corsica, het is het Franse departement met de langste kustlijn. Met het Kanaal in het noorden en de Atlantische Oceaan in het westen, beschikt het departement over een aantal prestigieuze en bekende natuurgebieden, zoals La Pointe du Raz, het schiereiland Crozon en Audierne Bay, om er maar een paar te noemen. En natuurlijk zijn er vele eilanden voor de kust, waaronder Batz, de Molène-archipel, Ouessant, Sein en de Glénan-archipel.

Het beschikt  over uitzonderlijk erfgoederen  uit vroegere tijden, uit de neolithische periode natuurlijk, maar ook uit het christelijke tijdperk, zoals blijkt uit het aantal abdijen, kerken en kapellen, soms omgeven door opvallende binnenplaatsen en fonteinen. er is altijd een schat aan sites om bezoekers in elk lokaal gebied te interesseren.

En dan zijn er nog de steden ... Quimper is de administratieve hoofdstad en haar middeleeuwse stadscentrum met een prachtige kathedraal. De havenstad Brest, de belangrijkste haven in Finistère, werd tijdens de laatste wereldoorlog verwoest waarna hij volledig werd herbouwd, eneals Lorient. Brest biedt een baai van 150 km², een echt paradijs om te zeilen, aan de monding van de rivier de Elorn.

Van noord naar zuid door het departement, eerst de kust van Trégor en de kust van Léon, en vervolgens verder naar het westen de Abers (kustmondingen).

Het land van Trégor begint bij Locquirec en de baai van Morlaix in Finistère, voordat het aankomt bij Carantec, een aantrekkelijke badplaats. Naast Carantec liggen St-Pol-de-Léon en Roscoff, de oude corsair stad, die in het hart van een uitgestrekt groenteteeltgebied ligt. Een rijk land, waar de vele kastelen in de regio getuigen van zijn.

Het Aber-land strekt zich uit van de baai van Goulven aan de noordkust tot de kaap St. Mathieu in de Iroise-zee in het westen. Het noordelijke deel is vooral bekend als 'heidense land', dankzij de piraten van weleer, die passerende schepen hebben geplunderd en deze hebben laten stranden aan deze gevaarlijke kusten. Inderdaad, de beroemdste vuurtorens in Bretagne - of zelfs in Europa - zijn hier te vinden; het is het belangrijkste gebied voor bakens op het continent en een van de drukst bezochte maritieme gebieden ter wereld (het gebied wordt beschermd door 17 kustvuurtorens en 13 meer op zee).

In het binnenland kunt u de 'Enclos Paroissiaux' (kerk- en binnenplaatscomplexen) en de heuvels van de Monts d'Arrée bezoeken. Elders in dit blog kun je meer lezen over deze hoek van Bretagne, evenals het schiereiland Crozon, en de Menez Hom, het hoogste punt van Bretagne, evenals de Black Mountains.

Na het passeren van de baai van Douarnenez, de Cap Sizun en de Pointe du Raz in onze zuidelijke reis, komen we aan in het Pays Bigouden. Officieel beginnen in Plozévet, de belangrijkste steden en dorpen in dit gebied zijn Pont-L'Abbé, Loctudy en Le Guilvinec, en ook Penmarc'h op het zuidelijkste puntje van Bretagne, met zijn beroemde 100 jaar oude Eckmühl vuurtoren. Een druk bevist kustgebied met veel pittoreske havens, met een sterke identiteit, typerend voor de regio.

Niet ver weg, aan de oevers van de Odet, ligt Quimper, de administratieve hoofdstad van de moderne departement, maar ook de historische hoofdstad van de regio die bekend staat als Cornouaille. Het middeleeuwse centrum getuigt hiervan, met zijn vakwerkhuizen, het ingewikkelde metselwerk van de kathedraal en de geplaveide straatjes.

De kust en stranden zijn te vinden in La Forêt Fouesnant en in Fouesnant, bekend om zijn productie van cider. En over de Odet (naar verluidt de mooiste rivier van Frankrijk) van Sainte Marine ligt de zeer bekende badplaats Bénodet.

Als u het vasteland een tijdje verlaat, kunt u deelnemen aan een boottocht om de Glénan-archipel te ontdekken, via ons partnerbedrijf Vedettes de l'Odet, waarvan u de details kunt vinden op onze speciale Partner-pagina's. En lees ook meer over de Glénan-eilanden in ons artikel over deze schijnbaar tropische eilanden met hun fijne witte zandstranden en turquoise wateren.

En ten slotte komen we in het zuiden van het departement, naar Concarneau met zijn ommuurde stad en zijn drie havens: de vissershaven, de jachthaven en de commerciële haven. Hierna gaan we naar het Aven land in, met name Pont-Aven, stad van de schilders, en dan het gebied rond Quimperlé en de Rias, Moëlan sur mer, Le Pouldu, Clohars-Carnoët en zijn bos. Je zult ook specifieke artikelen in deze blog vinden over al deze plaatsen.
Morbihan


Dit departement in het zuiden van Bretagne is genoemd naar de beroemde kloof die het omcirkelt; de Franse naam Morbihan is afgeleid van de Breton voor 'de kleine zee'. Het is een mysterieus land, een paradijs voor trekvogels dat hier neerstrijkt, met zijn beken die door de heide langs de kust lopen voordat het zich in de brede oceaan stort. Bijvoorbeeld de Etel ria of de monding van de Vilaine, waar zeewater en zoet water zich vermengen en het leven schenken aan een opmerkelijke en gevarieerde flora en fauna.

Vervolgens komen we bij Carnac, Locmariaquer en Erdeven, en hun beroemde opstellingen van staande stenen - menhirs, hunebedden en overdekte steegjes. Deze parochies tussen hen hebben meer dan 5.000 megalithische monumenten - meer dan ergens anders in de wereld - nog steeds intact na 8.000 jaar! Er zijn ook enkele prachtige cairns, met name die op Petit Mont en Gavrinis.

De zee is hier altijd aanwezig, en de badplaatsen die geschikt zijn voor zeilprofessionals en amateurs zijn bekend, zoals Arzon en Sarzeau, La Trinité sur Mer. Het is gebruikelijk om grote zeilschepen aan de kade daar te zien, bezig met de voorbereiding op wedstrijden en races over de hele wereld.

De Golf van Morbihan is een watermassa van 10.000 hectare groot en bezaaid met vele kleine eilandjes en eilandjes, die gunstige en unieke zeilomstandigheden bieden, omdat er weinig stroming en constante wind is, de zeebodem tussen 6 en 20 meter naar beneden is en is beschermd tegen stormen. Het is ook een paradijs voor alle soorten vogels, met name trekvogels, met meer dan 150.000 bezoekers die zijn geregistreerd. Dit alles verklaart waarom zoveel geweldige zeevarenden ervoor gekozen hebben zich hier te vestigen.

De prachtige stad Lorient is een eerbetoon aan misschien wel de meest vereerde zeelieden in naam van hun zeilmuseum, 'La Cité de la Voile Eric Tabarly'. Ook van belang, en naast de deur, is het onderzeese museum.

Lorient, samen met Port Louis en zijn citadel aan de andere kant van de haven, getuigt van een rijke geschiedenis, van de koloniale tijd van de Franse Oost-Indische Compagnie tot de Tweede Wereldoorlog, toen de geallieerden de Duitsers Atlantische Oceaan wilden vernietigen onderzeese basis, hoewel het uiteindelijk het enige gebouw was dat de bomaanslagen overleefde! Na verwoest te zijn, is het volledig herbouwd in het naoorlogse tijdperk, het is nu een interessante moderne stad met veel winkels. Elk jaar, in de zomer, wordt hier het beroemde Interceltic Festival gehouden, dat alle Keltische landen bij elkaar brengt en het hart van Bretagne doet kloppen met het geluid van de doedelzak en zijn Bretons familielid, de 'biniou'.

Vanuit Lorient kunt u ook naar het eiland Groix gaan, terwijl Quiberon het vertrekpunt is voor de toepasselijke naam Belle-Île. Het schiereiland van Quiberon en zijn ruige rotskust zijn ook plaatsen van grote schoonheid, waar de oceaan en het altijd veranderende licht altijd een prachtig schouwspel bieden. De kleine eilanden van Houat en Hoëdic, vredig en meer intiem, mogen ook niet vergeten worden.

Morbihan biedt ook platteland, prachtige rivieren zoals de Blavet, de Scorff en de Laïta, die de grens met Finistère markeert. Er zijn ook beroemde landhuizen en kastelen, zoals op het schiereiland Rhuys, vroeger een jachtverblijf van de hertogen van Bretagne van Suscinio. U kunt ook de dorpen Poul-Fetan en Melrand ontdekken, deze laatste staat bekend als 'het dorp van het jaar 1000', beide levende musea waar bezoekers meer te weten kunnen komen over het leven van onze voorouders, van de Middeleeuwen tot de 1800's en begin 1900. Daarnaast zijn er themaparken: het tropische park in Saint-Jacut-Les-Pins en het Prehistorische park van Bretagne in Malansac.

Last but not least, het centrum van Bretagne: Rohan-land, Pontivy en zijn kasteel, plus Josselin en zijn enorme en majestueuze kasteel langs de rivier. Niet ver weg, vindt u het bos van Brocéliande, de rivier de Vilaine en Oust, het legendarische huis van koning Arthur, de fee Viviane en Arthur's zus Morgane, die Lancelot veroverde, en ook het land van Merlin, de grootste tovenaar en bard van Armorique . Een netwerk van kanalen wacht op ontdekking, net als dorpen die ontluiken met bloemen zoals Rochefort en Terre en Hennebont. Terugkomend in de richting van de kust, komt u in Auray en zijn prachtige kleinere zus, Sainte Anne d'Auray, die een paar jaar geleden de Paus mocht verwelkomen.

En natuurlijk Vannes, de administratieve hoofdstad van het departement. Een prachtig middeleeuws stadje, met geplaveide straatjes en huizen met vakwerkhuizen, een kathedraal en een jachthaven in het hart van de stad, omringd door terrasjes. Er zijn enkele leuke boetieks in de stad en enkele musea.

U vindt alle bovengenoemde plaatsen in het gedeelte 'Foto's en gebiedsinformatie' van onze website, met gedetailleerde beschrijvingen, evenals foto's en video's.

Welkom in Bretagne!

Philippe.