00 33 2 98 39 62 25
Fax (op afspraak) :   
00 33 9 50 04 32 70
Contact Hoofdkantoor : 5 Hent Meneyer, 29 950 Gouesnac'h, France.
Postadres : 2 impasse de Kervégant, 29 350 Moëlan sur mer, France.

De departementen van Bretagne, deel 1: Côtes d'Armor en Ille et Vilaine

De noordkust van Bretagne, grenzend aan het Kanaal.

SaintThomasTV / Chaine Vimeo

 


Côtes d'Armor

Oorspronkelijk vanaf 1790 genaamd Côtes du Nord (Noordkust) ,werd dit departement op 8 maart 1990 omgedoopt tot de Côtes d'Armor (Armor Kust). Qua omvang ongeveer een kwart van de oppervlakte van Bretagne, 70.000 hectare bos, 350 km kustlijn en vele rivieren . De bevolking van ongeveer 550.000 mensen wordt verdeeld over 372 'communes', waarvan de grootste steden zijn: Saint Brieuc, Guingamp, Dinan, Lannion, Loudéac, Lamballe. In deze regio bestaan de economische activiteiten voornamlijk uit landbouw, visserij, voedselverwerking, toerisme, elektronica en telecommunicatie. Er zijn charmante vissershavens langs de kust zoals die in Erquy, Binic, Saint Quaix Portrieux, Loguivy de la Mer. Saint Cast de Guildo, Paimpol, Perros-Guirec ...

De verwevenheid tussen de zee en het plateland is hier hecht, met vele mooie wandelingen, sportieve mogelijkheden en culturele uitstapjes om van te genieten. En ieder landschap binnen dit departement heeft en een eigen identiteit. En vergeet vooral de eilanden niet: de zeven eilanden van de Roze granieten kust (la côte de granit rose) , een wildreservaat voor zeevogels; en natuurlijk de Bréhat-archipel, beter bekend als 'het eiland van bloemen', werkelijk een prachtige plek om te vertoeven..

Het departement Côtes d'Armor omvat de kustgebieden: de Smaragdkust, de kust van Penthièvre, de baai van Saint Brieuc, de Côte de Goëlo, de Roze Graniet kust (la Côte de Granit Rose); en tevens een aantal bossen bekend als 'argoat' in Bretagne, waar de rivieren van Bretagne ontspringen: Tregor, Guerlédan, centraal Bretagne en het gebied rond Dinan.

Het departement Côtes d'Armor heeft een rijk en gevarieerd aanbod aan natuurlijk erfgoed gebieden te bieden, met tal van interessante locaties die door de departementale autoriteit zijn aangewezen. Bijvoorbeeld: de Quellen-moerassen, de beboste valleien van Trauïro en de brede kiezelstranden van Plestin en St Efflam. Ook wachtend om ontdekt te worden, is de prachtige natuurlijke omgeving van Cap Fréhel, een zandstenen landtong die trots op 70 meter boven de zee staat, terwijl de kleine badplaats Sable d’Or les Pins de charme van weleer. weerspiegeld  Er is sprake van een  opmerkelijk gevarieerde flora langs de gehele kust, hetgeen ook een toevluchtsoord is voor een veelheid aan vogels.
Ille et Vilaine

Dan is er natuurlijk ook Rennes, de hoofdstad van Bretagne en de grens van de regio met de rest van Frankrijk. Maar ook St. Malo, een pittoreske stad met een geschiedenis van de Corsairs, omringd door de wateren van het Kanaal. Cancale met zijn beroemde oesters. Aan de ander kant van het departement  ligt het land van de legende, het bos van Brocéliande, de thuisbasis van de tovenaar van Merlin in het verhaal van koning Arthur.

Op de  grens met Normandië, is er de Mont St Michel en de baai die moet worden overgestoken om het te bereiken bij eb. En natuurlijk  mogen  we Dinard ook niet vergeten, het doet denken aan een Engels resort met zijn villa's in de Belle Epoque-stijl en zijn legendarische casino. De stad aan de monding van de Rance, een poëtische rivier als er ooit een zou zijn geweest, die uit het Kanaal stroomt onder het toeziend oog van de Solidor-toren in Saint-Servan, die in 1382 door John IV Hertog van Bretagne werd gebouwd. Ook hier is natuurlijk de hydro-elektrische getijdendam op de Rance.

Het landschap van het departement Ille et Vilaine is overwegend bebost en er stromen drie grote rivieren doorheen. Landbouw is hier veel te vinden rond Rennes, de belangrijkste ambtelijke stad van de regio. Altijd een belangrijke stad in politiek opzicht, de oprichting van het 'Parlement van Bretagne' (gerechtshof) in 1554 is hier de belangrijkste historische gebeurtenis van.

In de buurt van Rennes werden de steden Vitré en Fougères gesticht in de middeleeuwen en deze ze nauw verbonden met de legende van koning Arthur. Bekend in de westerse christendom, werd koning Arthur opgenomen in de geschriften uit de 12e eeuw van een canon van Oxford getiteld 'Geschiedenis van de koningen van Frankrijk'.

Saint Malo moet zeker op de lijst staan die je moet bezoeken. Het was de eerste republiek van Frankrijk, een corsairstad, zijn hoge muren omringende geplaveide straatjes met majestueuze granieten herenhuizen. Deze waren ooit in het bezit van rijke scheepseigenaars die hun fortuin hadden verdiend met kaapvaart, maar niet in staat waren om het te veroveren. Het werd echter gedeeltelijk vernietigd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar werd vervolgens opnieuw opgebouwd zoals voorheen.

Sommige beroemde inwoners van St Malo zijn de beroemde piraat Surcouf; de ontdekkingsreiziger Jacques Cartier die Canada in 1534 ontdekte; Duguay-Trouin, een andere piraat werd marine-commandant; en last but not least, de romanticus schrijver Chateaubriand ...

Welkom in het noorden van Bretagne, een land van legendes, karakter en authenticiteit.

Philippe